Nie wiem kto pierwszy wpadł na pomysł wykorzystania kaszy jaglanej w deserach, ale niewątpliwie był geniuszem. Budyń jaglany robiłam dziesiątki razy. Jest łatwiejszy od tradycyjnego przygotowanego na żółtkach, a przy tym słodki, kremowy i bardzo sycący. Tym razem, na cześć grudniowego popołudnia również pierniczkowy Gorąco polecam!
dla 3 osób
Budyń pierniczkowy
składniki:
– 100 g kaszy jaglanej
– 500 ml mleka roślinnego (+ 200 ml)
– 150 g gorzkiej czekolady
– 100 g daktyli
– 3 łyżeczki przyprawy do piernika
– laska wanilii
– dodatki: banany, posiekane orzechy albo pokruszone ciasteczka
wykonanie:
Mleko umieść w garnku, umieść laskę wanilii i doprowadź do wrzenia. Kaszę opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody.Dodaj do mleka, gotuj 8-10 minut. Wyjmij wanilię, dodaj połamaną na kostki czekoladę i daktyle. Pozostaw do rozpuszczenia czekolady.
Zdejmij z ognia. Wsyp przyprawę i zmiksuj na gładki budyń. Dodaj więcej mleka dla aksamitnej konsystencji.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
czy można zastąpić daktyle innym produktem ?
Tak, czymś słodkim- syropem z agawy czy po prostu cukrem.
W jaki sposób zamienić czekoladę na karob? Dodać jeszcze odrobinę masła?
3 łyżeczki proszku, kilka daktyli więcej i jeszcze z 50 ml mleka