Weekend przemknął niepostrzeżenie. W szare, zimne tygodnie niebezpiecznie intensywnie myślę o piątku. Marzę o trampkach, lekkiej sukience i nieśmiałym promyku słońca, który dałby garść energii.
Przeciągając się na kanapie jak niezadowolony kot, zmagam się ze szkolną lekturą. Chciałabym być tu częściej, inaczej. Czekam na porę kiedy obowiązki zejdą na drugi plan.
Czasami dobrze jest pochrupać. Dzisiaj naszła mnie ochota na pestki. Ciasteczka bardzo duże i naprawdę przepyszne.
8-10 dużych ciastek
Ciastka z prażonymi pestkami:
Potrzebne składniki:
-pestki: na łyżce masła i dwóch miodu podpraż 5 minut 100 g łuskanych pestek dyni i 100 g słonecznika.
– 120 g mąki bezglutenowej lub zwykłej, 2 jajka, 100 g cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz ze sobą dobrze mikserem. Odstaw na 10 minut do zgęstnienia.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj duże ciastka w odstępach.
Piecz w temp. 200 stopni C 10 minut.
Studź na kratce!
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Witaj
Ciasteczka zawsze – smakowity kąsek na przekąskę
Witam
Czesto korzystam z Twoich przepisow:) ostatnio robilam muffinki-byly pyszne:)Dziekuje:) tylko tak zastanawiam sie czy musi byc taka ilosc cukru?? dla mojego 2,5 letniego synka to za duza ilosc… czy mniejsza ilosc mozna dodac?? ile najmniej ??Dziekuje serdecznie za odpowiedz:)
Pozdrawiam
Proszę zmniejszyć do 75 g czy jeszcze mniej jeżeli pani woli.
Pozdrawiam!
mąka bezglutenowa.. jaka? Schar Mehl, Mix C czy zwykła uniwersalna?
Może być Mehl, ale nada się naprawdę każda.