Od produkcji pierwszej rolady, pewnego letniego popołudnia jestem w niej absolutnie zakochana. Zwijając biszkopt, myślę o tysiącach wariantów. Te klasyczne, z bitą śmietaną stały się w naszym domu ciastem powszednim, na niemal każdą okazję.
Zanim doszłam do idealnych proporcji, upiekłam dwa biszkopty które nijak nie chciały współpracować. Konsystencja pierwszego przed upieczeniem przypominała wodę, drugiego- bardziej ciało stałe.
Zawzięcie jednak skreślałam kolejne składniki i ułożyłam recepturę idealną.
Dzisiaj robię rolady na metry. Z najróżniejszymi dodatkami. Może utworzę osobną kategorię…?
dwie mniejsze rolady, lub jedna duża
Czekoladowa rolada (ze śmietaną i owocami leśnymi):
Potrzebne składniki:
¨ 3 jajka w temperaturze pokojowej,100 gcukru pudru, 3 łyżki mąki bezglutenowej lub pszennej (możesz użyć proporcji- 1,5 łyżki mąki ryżowej i 1,5 bezglutenowej lub pszennej), 2 łyżki skrobi kukurydzianej (możesz zastąpić mąką ziemniaczaną), 1/4 łyżeczki sody, ¼ szklanki kakao w proszku
¨ 300 ml śmietanki 30%,200 gmieszanki owoców leśnych (poza sezonem- mrożonych)
¨ Tłuszcz i papier do formy, kakao
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temp. ok. 190 stopni C. Dużą blachę lub dwie mniejsze (moje: niska o wymiarach 23,5 na32,5 cm. Może być trochę większa lub mniejsza. Zmieni to wielkość lub grubość rolady) wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść.
Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj razem i dodaj sodę oraz kakao. Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem! Powinna przybrać równomierną, jednolitą, czekoladową barwę.
Przelej masę do formy i piecz 8-12 minut. W tym czasie na blacie rozłóż czystą ściereczkę, a na niej arkusz papieru. Posyp go łyżką kakao. Upieczony biszkopt pozostaw na chwilę w wyłączonym piekarniku, a następnie chwyć za rogi papieru i wyjmij z blachy. Przełóż na czysty papier i odwróć na drugą stronę. Zwiń roladę wraz z papierem i ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw tak ciasto aż do wystygnięcia.
Po tym czasie ubij śmietanę do sztywnej konsystencji.
Rozwiń roladę. Posmaruj śmietaną. Wyłóż owoce. Zwiń ponownie i owiń przezroczystą folią. Tak przygotowany deser umieść w lodówce na około 2 godziny. Schłodzona rolada, będzie dobrze się kroiła.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
uwielbiam Cię i twoje ciasta. mam nadzieję, że zrobisz jeszcze więcej, np. z okazji bierzmowania ;D:D
Ooo! Świetny pomysł, dobry pretekst do świętowania wraz z kulinarnymi arcydziełami Weroniki, jestem jak najbardziej za. ;D
Tak zgadzam się z Adą i nie mogę się już doczekać bierzmowania 😀
Gest Duo kocha Werkę za to ciasto i czeka na więcej 😉
To musi byc pyszne:) pozdrawiam cieplutko:)
Imienniczko! Koniecznie chcesz mnie zmusić do utycia, gdyż czytam ten przepis w godzinach wieczornych, a patrząc na te kulinarne cuda tak mi ślinka leci, że chyba muszę coś zjeść
Gratuluję pomysłu , inwencji , życzę dalszego ” kulinarnego natchnienia ” :]
Witaj Weroniko, to znowu ja
Mam nadzieję, że nie przeszkadza Ci moje „nawiedzanie” i zadawanie pytań 
Z Twojej wcześniejszej odpowiedzi wiem, że owoce leśne w tym przypadku mogę zastąpić innymi, tworząc nową kombinację. No więc mam pewien pomysł na nowe nadzienie tzn. bita śmietana 30% jak w Twoim przepisie, posiekany banan oraz mus czekoladowy o gęstszej konsystencji (można dodać zamiast bitej śmietany żeby nie wyszło za słodkie) i właśnie tu trafiłam w kozi róg
Jak zrobić taki domowy mus czekolady żeby się nie wylewał z naszej roladki i był dosyć gęsty ? Myślałam o roztopieniu czekolady mlecznej, ale wtedy płyn byłby dość rzadki. Bardzo proszę o rozwikłanie mojej zagadki
Pozdrawiam
Chciałam zadać pytanie odnośnie nadzienia rolady. W najbliższy weekend planuje upiec sobie taką roladkę dla całej rodziny tj. mamy, taty oraz siostry
Weroniko, intensywnie czekoladowy smak ciasta połączony z bitą śmietaną i owocami (ja zrobiłam z kiwi) jest fantastyczny. A zaskakujące jest to, że zrobienie tej rolady jest łatwe i szybkie. Takie przepisy uwielbiam
Ja, zamiast uczyć się do testów, właśnie zrobiłam czekoladową roladę, która aktualnie spoczywa w lodówce. No cóż, na upartego chemia w praktyce. 😉 Ale za to jaka pyszna. ;D
Zrobiłam Twoją roladę i w smaku okej, ale biszkopt mi popękał… Masz jakiś pomysł dlaczego tak się stało?