Gdzie jest Weronika, kiedy nie ma jej na blogu? Bardzo możliwe, że odlicza minuty do wyciągnięcia kolejnego czekoladowego fondantu z piekarnika. Straciłam już rachubę ile razy przygotowałam go w ostatnim czasie i w którym dokładnie momencie stał się moją małą obsesją. Odtworzenie słynnej czekoladowej lawy w wersji bez glutenu byłoby więcej niż proste. Wystarczy skorzystać z klasycznego przepisu i potrzebną (bardzo niewielką) ilość mąki zastąpić garstką dowolnego ziarna czy też zmielonych orzechów. Stąd też, jako zapalona eksperymentatorka chciałam pójść o krok dalej i umilić życie tym, którzy z różnych powodów rezygnują z tak podstawowych wydawałoby się produktów jak masło czy jajka. Nabyłam więc zapas czekoladowych tabliczek oraz porządnego, roślinnego tłuszczu i konsekwentnie odmierzałam składniki, od czasu do czasu podsuwając efekty znajomym. Kiedy przy kolejnej produkcji, z gorącego ciastka trysnęła odpowiednia ilość rozkosznego, czekoladowego szczęścia, misję uznałam za zakończoną sukcesem i za poważne wykroczenie uważam ukrywanie przepisu przed światem choćby jeden dzień dłużej. Oficjalnie zapraszam po zupełnie roślinną, bezglutenową, rozpustną i elegancką, a prostą jak drut recepturę, której wykonanie nie może się nie udać ♥
1 porcja
składniki
wykonanie
Żaroodporne naczynko (czyli tak zwaną kokilkę) natłuść olejem kokosowym. Z papieru do pieczenia wytnij kółko odpowiadające średnicy i długi pasek na szerokość wysokości foremki i wyściel nimi jej wnętrze.
Czekoladę połam na kostki i wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej.
W misce połącz za pomocą trzepaczki mleko, cukier i oba rodzaje mąki. Dodaj płynną czekoladę i krótko zmiksuj składniki blenderem.
Gotową masę przełóż do przygotowanej foremki.
Piecz w temp. 200 stopni C przez 12-14 minut lub do czasu kiedy masa zetnie się po bokach, ale pozostanie delikatnie płynna na środku.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babeczkę przez minutę w foremce, a następnie delikatnie przełóż na talerz.
Fondant podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżych owoców.
Voila!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
mniam <3
Do dziś nie wiedziałam, że istnieje coś takiego, jak lava cake
Człowiek dowiaduje się czegoś nowego każdego dnia 😉 Wygląda smakowicie a składniki przekonały mnie do wypróbowania przepisu 😀 Dzięki 
Mega pyszne wyszło i takie proste, mąż i dzieci zachwycone, tylko mój piekarnik jest za mocny i następnym razem zamiast 12 min muszę ustawić 10, bo zbyt mało płynnego środka. Zrobiłam w formie na muffinki bo nie mam kokilek. Mniam <3
Bardzo się cieszę
Każdy piekarnik trochę inaczej poradzi sobie z tym przepisem. Może też foremki na muffinki są mniejsze niż moja kokilka. Trzeba eksperymentować 
Czy mozna zastapic make ryzowa gryczana,a make ziemniaczana maka z tapioki lub skrobia kukurydziana? Mam akutrat takie maki.
Tak
Super ciastko, zrobiłam dwa ale chyba o 1-2 minuty za długo trzymałam.
Czy można zastąpić mąkę ryzowa jeszcze jedna łyżeczką mąki ziemniaczanej lub zwykłej??? 😊😊
Myślę, że tak. Tej mąki jest tak niewiele, że nada się chyba każda
Które gorzkie czekolady nie zawierają mleka? Czym można zastąpić ewentualnie czekoladę?
Nie mialam gorzkiej czekolady tylko mleczna. Czy to viastko powinno sie pienic? Gdzie zrobilam blad?
Ciężko powiedzieć. Nie powinno
Na jakim to było etapie?
Czy można wogóle pominac cukier i zrobic bardzo gorzkie Lava cake?
Czy można lava cake przyrządzić w dużym naczyniu jako tort?
Czy można mąkę ziemniaczaną zastąpić jakąś inną?
Można zastąpić czymś olej kokosowy? Olejem rzepakowym lub masłem?
Ile ma być ml mleka roślinnego?
Czy można zastąpić olej kokosowy ryżowym,a cukier miodem np. 1 łyżką?