Jeżeli na blogu są ciasta powstałe pod wpływem niespodziewanego natchnienia, to to jest jednym z nich. Czasami włączam piekarnik odruchowo, a dopiero później przeglądam składniki. Po letnim sukcesie ciasta jogurtowego z owocami, naszła mnie nagła ochota na grudniową odsłonę. O poranku spadł pierwszy śnieg, a ja skubałam miękkie kromki, popijając gorzką, gorącą herbatą. I chociaż prawie spóźniłam się na pociąg, dzień okazał się być bardzo pozytywny , a w myśli tylko: christmas timeee, misletoe and wineee…
Ciasto pięknie rośnie i pachnie świętami. Serdecznie polecam!
Marmurkowe ciasto jogurtowe
z pomarańczą i makiem
składniki:
– 90 g mąki ryżowej
– 50 g maku
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka sody
– 170 g cukru
– 80 ml oleju
– 2 jajka
– 150 g gęstego jogurtu naturalnego
– skórka otarta z 1 pomarańczy
– 2 łyżki kakao
wykonanie:
Mąkę ryżową, ziemniaczaną, proszek i sodę przesiej. Wymieszaj z makiem i odstaw.
Jajka ubij z cukrem do połączenia. Wąską strużką wlej olej, a następnie dodawaj po łyżce jogurtu oraz skórkę pomarańczową.
Wsyp partiami sypką mieszankę i ubijaj krótko, do uzyskania jednolitej masy (płynna).
2/3 ciasta przełóż do keksówki. Do masy pozostałej w misce dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Na wierzch wylej ciemne ciasto i delikatnie wymieszaj z białym.
Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wygląda na fantastyczny przepis, ciasto pięknie wyrosło. Uwielbiam jogurtowe – będę testować
Robiłam podobne
Pyszne jest
Dla miłośników pomarańczy, maku, kakao 
Wyjdzie z olejem kokosowym/maslem klarowanym/zwyklym?
Olej kokosowy będzie za ciężki w tym cieście, masło też nie bardzo pasuje.
teraz pieke to ciasto, jest w piekarniku. Zrobilam w wiekszej foremce, sredniej keksowce. Robie zs skladnikow jeden I pol. Juz sie piecze przez 35 minut I w srodku jest surowe. Bede piekla dalej nastepne 10 minut.
Upieklam to ciasto zwiekszajac skladniki o 50%, Pieklam w sredniej keksowce przez 50 minut. Wyszlo ladnie I bardzo smaczne. Uwielbiam mak czuc pod zebami. Jest delikatne bo nie ma gluten duzo.
Czy można czymś zastąpić cukier?
Ksylitol rzecz jasna
Ciasto jest świetne! Zrobiłam z ksylitolem zamiast cukru, ale dałam go mniej, 140 g, bo nie lubię bardzo słodkich ciast, a kakao zastąpiłam karobem – wyszło przepyszne! Jest miękkie, wilgotne i pachnące, nie traci świażości nawet trzeciego dnia
To była próba przed świątami, więc cieszę się, że mam już sprawdzony przepis na święta, dziękuję!
Mam użyć takihh surowych ziaranek maku, tak? Pytam, bo poraz pierwszy robię makowic w życiu
I czy to jest mak niebieski?
Witam! Właśnie, jaki to ma być mak? Czy może być taki gotowy z puszki?
Pozdrawiam
Cieszę sie że trafiłam na tę stronę