Za oknem szaro, buro, przenoszę się więc myślami do małej, przytulnej kawiarenki. Parzę kawę i kroję jeszcze ciepłe kwadraty ciągnące krówką. W powietrzu delikatnie unosi się jeszcze cynamon a my otuleni chwilą skubiemy kruche ciastko.
Przepis banalny, jak z amerykańskiego magazynu. Zaledwie kilka półproduktów połączonych zgrabnie w jedną całość, a ile szczęścia.
Jeżeli jesteście amatorami krówki, karmelu i pochodnych zwiększcie jej warstwę dwukrotnie i zmniejszcie o połowę ilość kruchego ciasta.
16 kwadratów
Flapjack z warstwą krówkową
składniki:
– 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 200 g mąki bezglutenowej*
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g masła
– 80 g brązowego cukru
– 400 g masy krówkowej
– 50 g mascarpone lub serka kremowego
– 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
– jogurt do podania (opcjonalnie)
wykonanie:
Masło i cukier rozpuść na patelni. W tym czasie wymieszaj mąkę, płatki i proszek. Patelnię zdejmij z ognia. Do płynnej mieszanki dosypuj partiami mąkę i wymieszaj dokładnie. W ostatniej fazie powinny być to okruszki.
Kwadratową foremkę wyłóż papierem. Połowę „ciasta” przełóż do blachy i dobrze uklep.
Masę krówkową zmiksuj z serkiem i wylej na spód. Pokryj pozostałymi okruszkami i dociśnij dłonią wygładzając wierzch. Posyp równomiernie cynamonem.
Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.
Nakładaj łyżką ciepłe lub krój na kwadraty po wystudzeniu.
Smacznego!
* użyłam ryżowej i owsianej pół na pół
płatki owsiane „Provena” kupisz we Free Delikatesach (klik)
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Mniaaam ♥ Kolejna pyszność czeka na swoją kolej. Muszę się pochwalić, że korzystając z Twoich dwóch przepisów, wyszło mi takie oto dzieło: http://zapodaj.net/8c52c1ce18618.jpg.html
Dziękuję i pozdrawiam!
No, no, no
Super pomysł na ciasto! Chyba się skuszą i sama też takie zrobię!!
Zrobiłam, jest świetne. Jaką duża blaszkę miałaś? Ja zrobiłam w 24cm kwadracie i trochę cienki wyszedł.
Też wzięłam taką tylko wyłożyłam ciastem niepełną 😉
Witaj
Wygląda obłędnie!!!
A czy w tej ostatniej fazie okruszków trzeba je jeszcze smażyć chwilę?
Pozdrawiam
Nie, już doprecyzowałam w przepisie. Rozpuścić masło i koniec z grzaniem
Chciałabym wiedzieć jaką masę krówkową użyłaś?
Pyszne!!! Tylko następnym razem zrobię z podwójnej porcji
Czy mogę użyć maki ziemniaczanej ? Nie mam maki ryżowej .
Dziękuje
Każdej innej tylko nie ziemniaczanej
Najlepsze ciasto na świecie! W ciągu tygodnia zniknęły takie trzy, ale to nic, bo jest proste, szybkie i po prostu genialne! Szkoda tylko że bezglutenowe płatki owsiane nie są zbyt łatwo dostępne w moim mieście
Właśnie zaczyna pachnieć w piekarniku.. Jestem Tobą zachwycona!
Piecze się
Ale zmieniłam recepturę. To było tak:
Wygląda ładnie 😀
– miałam mascarpone w lodówce i nie wiedziałam co z nim zrobić
– weszłam na Twojego bloga i wpisałam w wyszukiwarce „mascarpone”
– zainteresował mnie ten przepis, ale nie miałam masy krówkowej
– zrobiłam ciasto, wyłożyłam na nie mascarpone, a na mascarpone konfiturę malinową, która została mi po mazurku
I gotowe
Upieczone! Pyszne i bardzo słodkie 😀 W przyszłości spróbuję jeszcze z mrożonymi owocami lasu. Albo wersję oryginalną z krówką