Gdyby nie gluten, patrzyłabym jak wyrasta drożdżowe.
Czasami tęskni mi się do cieplutkiej podusi wydostającej się czym prędzej z miski. Do przerośniętego, buchającego aromatyczną parą ciasta. Jednak jest równie pyszne pocieszenie! Nam, bezglutenowym należy się dobre, kruche ciasto. To wychodzi znakomicie! Kilogram wiśni, kruszonka i bezowa skorupka.
bardzo duża blacha
Kruche z wiśniami:
Potrzebne składniki:
– 400-450 g mąki bezglutenowej lub pszennej (czy innej)*, 250 g zimnego masła, 200 g cukru, 5 żółtek
– 1 kg wydrylowanych wiśni, kilka łyżek cukru (użyłam brązowego), 2 białka
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, cukier i żółtka zagnieć ze sobą dobrze na gładkie ciasto.
Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód przygotowanym ciastem.
Wiśnie (odsączone z nadmiaru soku) wyłóż jako następną warstwę. Posyp brązowym cukrem (moje bardzo kwaśne owoce posłodziłam 2 łyżkami. Możesz dodać więcej lub mniej.) Białka ubij z cukrem na lekką pianę (na jedno, łyżka cukru).
Z pomocą pędzelka rozprowadź białko po całym cieście. Pokryj pokruszonym, pozostałym ciastem.
Piecz w temp 180 stopni C, około 1 h.
Smacznego!
*użyłam 100 g kukurydzianej a pozostałą zastąpiłam ryżową
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Dlaczego nie zrobisz ciasta drożdżowego? Moja mama ostatnio zrobiła pyszne BEZGLUTENOWE ciasto drożdżowe z jagodami. : ) Ja nie przepadam za kruchymi ciastami bezglutenowymi są dla mnie za kruche i się rozsypują :/
Uwielbiam kruche, a ciasta drożdżowe nie są takie jak w oryginale. Alee jeżeli można się podzielić przepisem na pyszne z jagodami to może nie tylko ja się skuszę ale i inni czytelnicy 😉
cudowne masz te przepisy!
wpadnij do nas na łososia 😉 http://wildand3.blogspot.com/2012/07/z-serii-obiady-osos-na-zielonej-trawce.html
Ja uważam że kruche bezglutenowe jest dużo smaczniejsze niż to ze zwykłej mąki. Zwłaszcza upieczone przez Natchnioną. 😀
Świetny przepis!
Czy wiśnie można dodać ze słoiczka?
Pewnie
Wyszło przepyszne:) Co prawda lekko zmodyfikowałam, mieszając różne mąki i dodałam jagody zamiast wiśni, ale proporcje podałaś idealne! Dziękuję
Hej ☺️ jak upiec to ciasto w termoobiegu? Bo nie posiadam funkcji gora-dol… Czy moge uzyc mąki owsianej, ryzowej I ziemniaczanej? ☺️