Przepis na te pralinki powstał z myślą o warsztatach, na których zawsze staram się zaproponować coś nowego. Kulki bardzo przypadły do gustu wszystkim tym, którzy dotychczas mieli okazję ich spróbować- maluchom i dorosłym. To bardzo prosta receptura, która daje naprawdę pyszny efekt. Pralinki bazują na solonym karmelu z daktyli, do którego wzdycham odkąd pierwszy raz zanurzyłam w nim łyżeczkę. Najlepiej smakują porządnie schłodzone, kiedy składniki odpowiednio stężeją, a nadzienie delikatnie się ciągnie. Polecam! ♥
12 sztuk
składniki
nadzienie
polewa
wykonanie
Nerkowce zmiel na mąkę. Olej kokosowy rozpuść, a następnie zblenduj na jednolitą masę z daktylami, masłem orzechowym oraz solą. Połącz z nerkowcami i orzeszkami ziemnymi. Z masy formuj kulki. Ułóż na talerzu i schłódź w lodówce przez godzinę.
Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Kulki zanurz w płynnej czekoladzie. Wyławiaj i układaj na kratce aby nadmiar polewy spłynął.
Gotowe pralinki możesz dodatkowo uwieńczyć szlaczkami z rozpuszczonej czekolady.
Przed podaniem schłódź w lodówce.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Witam, daktyle świeże?
Używam suszonych, ale dużych, miękkich.
Hej Weronika!
Przepis brzmi pysznie! Czym mogłabym zastąpić nerkowce?…
Wszystko fajnie, ale czekolada potrzebna do zrobienia polewy zawiera mleko… Zatem przepis nie jest bezmleczny… Czym tę czekoladę zastąpić?
Za tę czekoladę to już niejednokrotnie dostało mi się po głowie. Niektóre oczywiście zawierają śladowe ilości mleka, ale inne nie więc jeżeli potrzebujemy tej bezwględnie bezmlecznej to takiej też używamy. A kulki i bez polewy będą smakować naprawdę super
Bardzo dziekuje za ten przepis, te kulki to cos wspanialego, nikt mi nie chce wierzyc, ze nie maja cukru
ja obtaczam w migdalach zamiast polewy czekoladowej i tez sa ekstra!
Czy można zastąpić czymś nerkowce w tym przepisie ?
Cześć Juz na etapie mielenia orzechów na mąkę oddzielił się tłuszcz i po dodaniu pozostałych składników cała masa była koszmarnie tłusta. Nie udało się zmiksować wszystkiego na gładko, jak u Ciebie.Masa składała sie z dwóch frakcji: twardej masy i tłuszczu.Może chodzi o blender.Czym mielisz nerkowce?Jakiego blendera uzyłaś do miksowania?
DZiękuję z góry za odpowiedź, pozdrawiam.Jola