Mazurek z solonym karmelem (bez mleka i jajek)

5

Daktylowy karmel to popularna, roślinna sztuczka, do której długo nie mogłam się przekonać. No bo jak ma się daktyl do ciągnącej, uzależniającej, znanej przez wszystkich masy? Mimo obiekcji, z racji zbliżających się świąt, postanowiłam przekonać się na własnej skórze (a raczej blenderze) o co to też chodzi w tym całym zamieszaniu. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, a niedługo potem wyjadałam już ostatnie okruchy idealnego mazurka. Dzisiejsza propozycja to absolutny król wśród świątecznych ciast. Kruchy spód, delikatnie ciągnąca, słodko- słona masa i strumyczek czekolady. Roślinożercy, strzeżcie się!

20 małych kawałków

Mazurek z solonym karmelem

składniki

ciasto kruche
• 80 g mąki owsianej bezglutenowej
• 80 g mąki ryżowej
• 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 50 ml oleju
• 50 ml syropu klonowego
solony karmel
• 300 g dużych, ekologicznych daktyli
• 1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe/ kokosowe/ sojowe)
• 1 łyżka masła orzechowego
• 60 g stałego oleju kokosowego
• sól do smaku
dodatkowo
• 40 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady

wykonanie

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Olej kokosowy rozpuść i wystudź.

Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, a następnie dodaj płynne składniki. Wymieszaj za pomocą łyżki do czasu aż uzyskasz jednolite ciasto.
Spód foremki wylep dokładnie ciastem. Oprósz odrobiną dowolnej mąki i wyrównaj płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudź całkowicie.

Daktyle zmiksuj na jednolitą masę z mlekiem i masłem orzechowym. W zależności od tego jak miękkie były daktyle, możesz potrzebować więcej lub mniej mleka. Dodaj olej i zblenduj. Podkręć solą. Zacznij od 1/4 łyżeczki.

Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wilgotnym nożem i schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Pokrój na małe prostokąty i uwieńcz wzorkami z czekolady.

Voila!

DSC_3084_Snapseed

DSC_3065_Snapseed

free-logo

    • Jola
    • 17 marzec 2016

    Jakiego blendera uzywasz?

      • Weronika
      • 25 marzec 2016

      Przeoczyłam komentarz. Jeżeli chodzi o ręczny to na chwilę obecną jest to Bosch Ergomixx 750 W.

    • Maria
    • 18 marzec 2016

    Witaj
    czy mogę wymienić mąkę ryżową na jaglaną i pominąć masło orzechowe?

    • Matylda
    • 19 marzec 2016

    Hej! :)
    Przepis wygląda zabójczo i koniecznie chcę go wypróbować – tylko zastanawiam się, jaką inną mąką można zastąpić owsianą? Jaglaną?… Ew. orkiszową? Nie jestem uczulona na gluten, ale pszenicy unikam – jedynie sporadycznie pozwalam sobie właśnie na orkisz.

    • Martyna
    • 21 marzec 2016

    A czym mogę zastąpić syrop z agawy? Mam np. melasę trzcinową i miód.

    • Justyna
    • 21 marzec 2016

    Pani Weroniko,
    jaką mąką można zastąpić mąkę owsianą? Ja niestety nie mogą używać mąki owsianej.

    • Anna
    • 29 marzec 2017

    Pani Weroniko. na jaką blachę jest ten przepis?

    • Aga
    • 15 kwiecień 2017

    Jak zrobić takie ładne wzorki czekoladowe? Czy trzeba użyć jakiegoś narzędzia, np. rękawa?

      • Weronika
      • 25 kwiecień 2017

      Może być foliowy rękaw z odciętym mini rożkiem. Są też fajne, sylikonowe długopisy dostępne za kilka złoty w marketach :)

      • Aga
      • 16 kwiecień 2017

      Zrobiłam wzorki strzykawką :) Mazurek wyszedł niesamowity, chociaż trochę zbyt słodki, jak doprawiałam wydawało mi się, że jest już ok, z resztą sypałam tę sól i sypałam, a po schłodzeniu słoność praktycznie niewyczuwalna. Ale na pewno zrobię powtórkę. Świetny przepis. Wesołych świąt :)

  1. Wyszedł pyszny, choć ze względu na owsianą mąkę ciut drapie w gardło. Następnym razem dołożę jeszcze warstwę dżemu porzeczkowego pod masę dla przełamania smaku. Robiłam też bez mleka roślinnego, zostawiłam tylko ciut więcej wody z moczenia daktyli. Dzięki za inspirację

    • Maya
    • 1 listopad 2017

    Czy ciasto na pewno ma być pieczone tylko 12 min?
    Wyjęłam surowe. Było ok dopiero po pół godziny

      • Weronika
      • 6 listopad 2017

      W moim piekarniku na pewno. Piekliśmy je też w przeróżnych kuchniach na warsztatach i zawsze czas jest podobny. Ale w kuchni nie jestem pewna niczego na 100 % więc wierzę, że tak się mogło stać :)

    • Magda
    • 26 marzec 2018

    Czy jako mąkę owsianą można użyć zmielonych płatków owsianych?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011