Próbowałam już niejednej pizzy. U nas i w różnych zakątkach Europy. Niemal za każdym razem, z przykrością stwierdzam, że bajońskie sumy nijak mają się do oferowanej jakości. Kiedy jesteśmy w miejscu, gdzie razem ze znajomymi możemy zjeść pizzę, widzę jak zerkają na mnie z nadzieją- może ta będzie niezła? Ale nie jest. Spody przypominają na przemian sucharki i ciasto naleśnikowe. A przecież przygotowanie popularnego placka, w wersji bezglutenowej naprawdę nie jest takie skomplikowane. Wystarczy trochę wyczucia, serca i czasu. Skoro chciałam jeszcze kiedyś zachwycić się pizzą, musiałam sama zakasać rękawy. I muszę nieskromnie przyznać, że to ciasto jest wspaniałe. Cieniutkie, chrupiące, a jednocześnie puszyste. Efekt potęguje pieczenie na rozgrzanym kamieniu, ale i przygotowane na blaszce, spełni swoje zadanie.
Skoro opanowałam już zadowalający spód, urozmaicam wypiek dodatkami. Jako, że zbliża się majówka, a za oknem śnieg, ze spiżarni wydobyłam ciężką patelnię grillową. Zrumieniłam na niej ulubione tofu i bakłażana, poplamiłam ciasto pełnym umami sosem pomidorowym i połączyłam ciągnącą mozzarellą. I śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsza pizza jaką jadłam. Nie tylko za czasów bezglutenowych
dla 2 osób
składniki
ciasto
sos pomidorowy
dodatki
wykonanie
Przygotuj ciasto: siemię zalej wodą, zamieszaj i odstaw do napęcznienia. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier. Dodaj oliwę.
Siemię zmiksuj za pomocą blendera ręcznego, do uzyskania kleiku. Dodaj do pozostałych składników. Wlej wodę, wsyp sól i wyrób gładkie ciasto. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki. Owiń folią i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
W miseczce wymieszaj sos tamari i musztardę. Dodaj 3 łyżki oliwy. Tofu pokrój w plastry i znurz w marynacie. Bakłażany natrzyj oliwą i ziołami prowansalskimi. Tylko z jednej strony.
Przygotuj sos pomidorowy: cebulę zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pozostałe składniki. Duś na małym ogniu, do zredukowania płynu.
Rozgrzej patelnię grillową. Wykładaj bakłażany i tofu i zrumień z dwóch stron.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki. Pokryj sosem i pozostałymi dodatkami.
Piecz około 12 minut, w temperaturze 220 stopni C, z termoobiegiem.
Wyjmij i przestudź 5 minut, a następnie pokrój ostrym nożem do pizzy.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Dzień dobry
Pani Weroniko,
Chciałabym zapytać o jakiś dobry przepis na zwykłe kruche ciasto z rabarbarem lub truskawkami ? Nic mi nie wychodzi
Będę wdzięczna za Pani podpowiedź.
Pozdrawiam
Julita
O jakie ciasto kruche chodzi? Bez jajek, masła, jakiegoś konkretnego składnika? Proszę wpisać „ciasto kruche” w wyszukiwarkę na blogu, a na pewno coś uda się wybrać
Można zastosować dowolne owoce.
czym zastąpić siemię lniane? czy babka płesznik byłaby ok?
Myślę, że tak. Chodzi o ten specyficzny kleik, który poprawi strukturę ciasta
Mniam, muszę przyznać że odkąd jestem na diecie bezglutenowej nie mam zbyt wielkiej przyjemności z jedzenia, bo po pierwsze trudno na mieście zjeść coś fajnego bez glutenu a po drugie sama nie mam zbytnio weny do wymyślania przepisów. Fajnie że jest ktoś taki jak Ty, kto podrzuci sprawdzone przepisy. Jadę po składniki i dziś wieczorem pizza party;)
Czy siemię lniane spełnia taką samą rolę jak jajko?
Teoretycznie tak, ale tutaj nie wbijałabym jajka.
Czy mogę zastąpić mąkę gryczaną mąką jaglaną?
Zamiast niepalonej najlepsza będzie owsiana bezglutenowa, ale na upartego może być jaglana.
Zrobiłem żonie na urodziny:) Co prawda urozmaiciłem jeszcze parmezanem, ale pizza naprawdę wspaniała! Ciasto wyszło bardzo klejące, ale dodałem jeszcze sporo mąki ziemniaczanej, trochę ryżowej, więcej drożdży i wyszło ładnie. Jak robiłem pizze do tej pory (jeszcze glutenową), ciężko było to ciasto rozciągnąć na blasze, bo się schodziło, a to nie, rozpłaszczyło się po brzegi bez problemów… tak więc ciasto generalnie lepsze niż ze zwykłej mąki. Dziękuję za przepis, trafia do ulubionych!
Najlepszy prezent na urodziny!
Czy można użyć siemienia lnianego mielonego?
Można spróbować, ale nie wiem czy będzie to ten sam kleik.