Na małym ogniu rumienią się świeże kurki, w ciepłym piekarniku rośnie pierwsze ciasto z jagodami w tym roku. Za oknem zimno jak na ostatnie dni czerwca. Siekam koperek, ulubiony zapach lata. Chwytam szczegóły każdym zmysłem, nakrywam do stołu i marzę…
W tym przepisie jest dużo nabiału. Warto użyć składników dobrej jakości, a na czas przygotowań schować tabelę z kaloriami głęboko do szuflady. Kurki na maśle to klasyk, dodatek wiejskiego koperku podkręca zapach i smak, mozzarella nadaje włoskiego charakteru. Spróbujcie penne przygotowanego w ten sposób, tego nie można żałować.
3 porcje
Penne z kurkami w sosie śmietanowym z koperkiem
składniki:
– 250 g makaronu penne (przed ugotowaniem)
– 250 g kurek
– 2 łyżki masła
– 1 kula mozzarelli (ok 125 g)
– 100 g gęstej śmietany 12%
– 1 pęczek koperku
– sól, pieprz ziołowy
wykonanie:
Kurki umyj dobrze i osusz. Umieść razem z masłem na patelni i podsmaż na złoty kolor, lekko je opiekając. Pozostaw na ogniu ok 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie z kropelką oleju- ok 6 minut. Odcedź na sitku.
Ser pokrój na małe kawałki. Na patelnię dodaj penne, dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem ziołowym.
Dodaj mozzarellę i mieszaj łopatką do roztopienia sera. Posyp koperkiem, wymieszaj.
Makaron podawaj gorący, z dodatkiem świeżej sałaty.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
nie ma wyjścia he he. Tak kusisz Weroniko że , jutro kurki na obiad i na deser sernik ;D. Pozdrawiam serdecznie Ewa
Witam, rozumiem, że przepis będzie w wersji bezglutenowej, jeżeli do przygotowania użyjemy odpowiedniego makaronu? Czy ten na zdjęciu jest bezglutenowy?
Tak, pewnie, że tak