Chociaż w archiwum bloga znajdziecie przepisy na kilka rodzajów pierniczków, tak naprawdę piekłam je dawno temu i na szybko nie jestem w stanie wiele o nich powiedzieć. W okresie świątecznym wolę oddać się rolowaniu makowców, ucieraniu wykwintnych serników czy przekładaniu biszkoptów rozmaitymi kremami. Często pytacie jednak o sprawdzoną recepturę na świąteczne ciasteczka. Jestem zwolenniczką łatwych receptur dlatego wczoraj przygotowałam jedną z tych dziecinnie prostych. Proporcje bardzo łatwo zapamiętać, a ciasto wystarczy wymieszać łyżką, a następnie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Jeżeli dodatkowo potrzebujecie oddechu i chwili medytacji przed Świętami, możecie zrobić lukier i przysiąść do subtelnego ozdabiania
25-30 sztuk
składniki
pierniczki
lukier królewski
wykonanie
Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Miód, masło i cukier rozpuść w garnuszku, a następnie dodaj do suchych składników. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto rozwałkuj tylko i wyłącznie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Foremkami wykrawaj dowolne kształty i przekładaj ciasteczka na blachę.
Pierniczki piecz 7-9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Powinny być wciąż delikatnie miękkie. Stwardnieją na blacie.
Wystudzone pierniczki możesz polukrować. Białko ubij lekko mikserem z cukrem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Czy mąkę owsianą mogę zastąpić jaglaną? nie lubię owsianej
Wesołych Świąt!
Hej! Czy pierniczki zmiękną pod kilku dniach? Lub na następny dzień? Moje są dość twarde i nie wiem czy zachowają się jak standardowe pierniki
Pozdrawiam!
Witam,
powielam pytanie, czy pierniczki zmiękną po jakimś czasie?
Pozdrawiam!
To jak z tą mąką owsianą? można zastąpić inną gryczaną lub jaglaną? Dzięki
Powielam pytanie zadane przed rokiem, czy pierniczki zmiękną po jakimś czasie czy pozostaną twardo kruche. Pozdrawiam
Szkoda że nie ma odpowiedzi
Pingback: 1elizabethan