Słodkie śniadania podaję zazwyczaj jako dodatek wtedy, kiedy goszczę kogoś o poranku. Często jest to sterta cieniutkich naleśników z musem owocowym lub pulchniejsze placuszki. Dawno nie smażyłam już żadnych racuchów więc w ten sposób postanowiłam uczcić sobotę. Mając na uwadze osoby, których lista nietolerancji jest bardzo długa, nie sięgałam po jajka ani powszednie bezglutenowe zboża i tak oto dzielę się kolejną roślinną, przepyszną i bardzo prostą recepturą na niespieszny posiłek do miłej pogawędki.
20 sztuk
składniki
wykonanie
Do naczynia blendera wlej mleko, przełóż mus i wsyp mąkę z proszkiem. Zmiksuj na jednolite ciasto. W garnuszku rozpuść olej i wlej do pozostałych składników. Ponownie wymieszaj.
Patelnię posmaruj cieniutką warstwą oleju kokosowego, a następnie wylewaj porcje ciasta. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Voila!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Dzisiaj usmażyłam te placuszki na śniadanie. Zjadłam ze śmietanką kokosową i pestkami granatu. Pyszności!
Najlepsze !!!! pyszne i zawsze wychodzą
bardzo bardzo dziękuje
Czy mąkę ziemniaczaną można pominąć? Moje dziecko nie może jeść skrobii. A z tapioki nie posiadam
Można spróbować, nie ma jej tutaj tak wiele. Ziemniaczana nadaje jednak puszystości i ręczę tylko za powyższy przepis.
Mus z dyni to puree?
Tak
Pyszniutkie😊