Kiedyś jak ognia bałam się drożdżowego ciasta bezglutenowego. Myślałam, że nie wyrasta i zarzekałam się, że nie wyjdzie bez gotowych mieszanek, a tak naprawdę popełniałam szereg błędów. Dzisiaj wiem, że rządzi się swoimi prawami i wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad żeby cieszyć się smakiem puszystych, miękkich bułeczek z wypieczoną skórką. Przeglądając Wasze mnożące się komentarze natknęłam się na pytania o drożdżowe kapuśniaczki czy pomysł na pieczone pierożki. Z tym ciastem można wykonać takie cuda i wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu żeby z piekarnika wyciągnąć wyrośnięte, smakowite przekąski. A jeżeli przepis nie przyda się już na tegoroczne Święta, świetnie sprawdzi się na kameralne przyjęcie noworoczne lub wszelkie nadchodzące, karnawałowe tańce do białego rana
6- 8 sztuk
składniki
ciasto drożdżowe
dodatkowo
wykonanie
Mąkę owsianą i ziemniaczaną przesiej przez sitko. Wymieszaj z drożdżami, siemieniem i solą.
Olej rozpuść w garnuszku.
Do sypkich składników dodaj ok. 150 ml wody i rozpocznij wyrabianie ciasta. Stopniowo dolewaj resztę, tak by uzyskać luźne, trochę klejące ciasto. Na koniec wlej olej i połącz. Wyłącz mikser i dodatkowo wyrób ciasto ręcznie. Jeżeli jest zbyt mokre, dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Owiń przezroczystą folią typu stretch i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyrób ponownie, a następnie rozwałkuj na minimalnej ilości mąki ziemniaczanej. Odkrój nadmiar ciasta, tak by powstał prostokąt. Arkusz drożdżowego pokryj farszem i zroluj. Pokrój na 6- 8 części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem, oprósz makiem.
Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, z termobiegiem.
Gotowe!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Paszteciki wyszły pyszne , a strucla trochę się przykleiła do papieru i nie mogłam jej odkleić ale zebrałam ciasto wyrobiłam raz jeszcze i udało się mam nadzieję bo jest jeszcze ciepła i nie wiem jaka będzie w środku ale rodzinka i tak się cieszy.Natomiast pierogi bezglutenowe z twojego przepisu poezja pierwsze robiłam w środę a dzisiaj zrobiłam drugą porcję , ciasto boskie super się wałkuje i świetne w smaku,To moje pierwsze święta bezglutenowe i dzięki twoim przepisom będą udane . Dziękuję i życzę spokojnych rodzinnych świąt
Tak się zastanawiam, czy gdybym dodała do wymienionych składników cukru (ok 70-80 g), to czy udałoby się zrobić drożdżowe bułeczki z makiem.
Proszę o radę jaka inna bezglutenowa mąkę mogę użyć ,mam nietolerancję owsa.Dopiero uczę się żyć bez…,a mam ich całkiem sporo.Pozdrawiam i dziękuje za przepisy- bardzo pomagają:)
Ja mam ten sam problem i już się nauczyłam że wszystkie przepisy z mąką owsianą robię 1:1 z mąką gryczaną. Tego jeszcze nie próbowałam ale myślę że może zawitać na wigilijnym stole. Za to pierogi wyszły mi dobre z mąką gryczaną.
Czym można zastąpić mąkę owsianą?
Najlepiej kaszą gryczaną niepaloną zmieloną na mąkę. A w ostateczności można spróbować z ryżową.
A w piekarniku gazowym bez termoobiegu ile pięć?? ?
a uda się przepis na mieszance mąk z shara?
hej,
pytanie :make z siemienia czym zastapic?
Czy można ich mrozić? Jeśli tak to czy są jakieś tips and tricks?