Kiedyś nie czekałam na weekend i nierzadko szukałam kreatywnych sposobów na nudę, które zachowam dla siebie jako urocze wspomnienia.
Dzisiaj kiedy przychodzi sobota, nim się obejrzę za oknem zapada zmrok. Chwytam co przynosi dzień i wypełniam go zadaniami po brzegi.
Choć po ostatniej nieprzespanej nocy trudno było zrzucić miękką kołdrę, wiem, że warto otworzyć oczy i zmieniać choć skrawek świata na lepsze.
__________________________________________________________________________________
Proste ciasto, które jeszcze dziś po obiedzie mogą upiec mamy swoim bezglutenowym pociechom z okazji ich święta
Proste ciasto biszkoptowe z rabarbarem
składniki:
– 110 g mąki bezglutenowej*, 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 3 duże jajka, 3 łyżki cukru trzcinowego
– 2 dojrzałe łodygi rabarbaru, 2 łyżki wiórek kokosowych
przygotowanie:
Rabarbar umyj, obierz ze skórki podważając nożem i ściągając ku dołowi. Pokrój na kawałki.
Jajka ubij na parze czyli nad garnkiem z wrzącą wodą z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę.
Mąkę połącz z proszkiem i przesiej do masy. Wymieszaj dużą łyżką, tak by nie pozostała żadna grudka.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp wiórkami a następni ułóż kawałki rabarbaru nacięciem ku górze.
Piecz 35 minut w temp. 180 stopni C.
Z gotowego ciasta wycięłam serce.
Smacznego!
*użyłam gryczanej, amarantusa, owsianej i ziemniaczanej
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Jak duża jest ta tortownica
?
Tutaj 24 cm, a serce wykroiłam od foremki więc trochę odpadło. Może być 20 cm, będzie grubsze
Czy pamiętasz mniej więcej w jakich proporcjach te trzy mąki połączyłaś?
Po łyżce, niektóre po dwie. Eh, przygotowałam więcej i zrobiłam z niej już ze trzy ciasta