Jednej z ostatnich nocy bardzo długo nie mogłam zmrużyć oka. Zaczytywałam się w książce, którą od dawna przekładałam z miejsca na miejsce. Daleki wschód to ostatnia kraina, która mogłaby być bliska memu sercu, jednak wertując Wyznania gejszy Artura Goldena nietrudno pobudzić wyobraźnię. To świat widziany oczyma małej Japonki, która z brzydkiego kaczątka wyrośnie na gejszę znaną wśród wszystkich arystokratów. To kraina jakiej nie znamy my, żyjący tutaj w XXI wieku.
Popijałam jedynie jaśminową herbatę, a moje kubki smakowe tańczyły stęsknione za wschodnim akcentem. Na domiar złego przed samym snem wzięłam do ręki artykuł o tętniącym życiem Wietnamie, zupie pho i chrupiących bagietkach pozostałych po francuskim kolonializmie. Następnego dnia doczytałam historię pięknej Sayuri-san dolewając od czasu do czasu bulion do parującego risotto z dzikim ryżem, a dziś na śniadanie zawinęłam pękate piramidki z cieniutkich arkuszy papieru ryżowego. Marynowane, grillowane tofu, świeże listki rukoli, wstążki śnieżnobiałego makaronu oraz chrupiące kawałki marchewki i nerkowców w połączeniu ze słodko- kwaśnym sosem to strzał w dziesiątkę i zachęta do marzeń o dalekich wyprawach w nieznane.
20 sztuk
Piramidki z dodatkami
składniki
– 100 g tofu (w tej marynacie)
– 10 arkuszy papieru ryżowego
– 100 g makaronu ryżowego
– 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
– duża garść rukoli
– 40 g nerkowców uprażonych na suchej patelni
– odrobina oleju do smażenia
sos do piramidek
– 5 łyżek oliwy
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 łyżki mirinu*
– 1 łyżka płynnego miodu
wykonanie
Tofu odsącz z nadmiaru marynaty i usmaż na złoty kolor na minimalnej ilości tłuszczu.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dokładnie odsącz.
Uprażone nerkowce posiekaj, rukolę dokładnie opłucz i osusz.
Pierwszy arkusz papieru zmocz wodą. Przekrój na pół. Na środku każdego ułóż dodatki. Zwiń w piramidkę.
W ten sposób przygotuj wszystkie paczuszki.
Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz zrobić potrząsając zamkniętym słoiczkiem lub intensywnie mieszając łyżeczką przez minutę. Sos powinien być gęsty i jednolity.
Piramidki podawaj z sosem przelanym do osobnej miseczki.
Smacznego!
*czyli octu ryżowego; możesz dodać sok z cytryny, ale polecam kupić buteleczkę bo nadaje potrawom orientalnego smaku i świetnie zmienia smak tofu
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Czesc!
Stawiam swoje pierwsze kroki w swiecie bez glutenu i stad moje pytanie, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi w internecie. Czy gorczyca zawiera gluten?
Pozdrawiam i gratuluje swietnego bloga!
P.S – wczoraj pieklam ciasto ucierane z owocami z twojego przepisu i wyszlo meega
Nie, nie zawiera. Zawsze najlepiej kupić przyprawy w całości i mielić w domu, wtedy mamy pewność, że są czyste. Na zdrowie