Kiedy zjecie już kilogramy fasolki szparagowej, pieczonego kalafiora i trzy dokładki chłodnika z botwinki, zabierzcie się za przygotowanie tych prostych placków z kilku podstawowych składników. Choć cukinię znajdziecie w sklepowych koszach przez cały rok, tylko teraz można nabyć ją za przysłowiowe grosze. Grilowana wspaniale smakuje jako lekka przekąska, jednak kiedy potrzebujecie pełniejszego posiłku, warto wmieszać warzywo do ciasta na banalne placki. Idealnie komponują się z najłatwiejszym pod słońcem sosem czosnkowym na bazie domowego majonezu. Zagryzajcie ogórkiem małosolnym albo prostą sałatką z pachnących, sezonowych pomidorów. Na zdrowie!
10-12 sztuk
składniki
sos czosnkowy
wykonanie
Ziemniaki i cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij na sitku z nadmiaru wody.
Do warzyw dodaj jajko, śmietanę, 3 łyżki mąki i przyprawy. Składniki wymieszaj dobrze za pomocą trzepaczki lub widelca.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wykładaj po łyżce ciasta i rozsmaruj na cienki placek. Smaż z dwóch stron do zrumienienia. Placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotuj prosty dip. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z pozostałymi składnikami.
Placki podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
O tak! Często robię podobne placki tylko w wersji bez ziemniakowej. A taka cukinia to teraz po prostu cudo, pomysł na zdrową i pyszną kolację
Zrobiłam placuchy przed dodaniem wskazówek i faktycznie, cukinia puściła jeszcze wodę, placki się rozpadły na patelce i nici ze snu o chrupiącym letnim daniu. Na pewno powtórzę próbę, bo cukinia oraz kompozycja przypraw dały niesamowity smak.
Od siebie dodam że polecam zasypać starte ziemniaki i cukinię solą, wtedy puści sok szybciej i w większej ilości.