Mam wielką słabość do makaronu, a jeszcze bardziej cenię proste, acz sensowne i dopracowane połączenia. Świeża cebula jest moją wielką zmorą, ale ta zrumieniona na patelni, powoli uwalniająca jeden z najbardziej zniewalających aromatów, sprawia, że moje kubki smakowe tańczą. Ciepły, delikatny, pożywny jarmuż, chrupiące, prażone orzechy i nuta uzależniającego sosu sojowego to zdecydowanie moje klimaty. Do takiego makaronu nie potrzebuję talerza, ani żadnych zbędnych gadżetów. Wyjadanie oblepionych warzywami nitek prosto z patelni, samo w sobie jest doskonałym rytuałem.
dla 2 osób
składniki
wykonanie
Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej minimalną ilość oliwy i wrzuć cebulę. Zrumień, a kiedy aromat wypełni kuchnię dodaj liście jarmużu. Zmniejsz ogień, podlej większą ilością oliwy lub po prostu wodą i mieszaj od czasu do czasu. Dopraw sosem tamari.
Makaron ugotuj al dente. Orzechy zrumień na patelni.
Wszystkie składniki połącz i serwuj na gorąco.
Bon appetit!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Nie mogę jeść soji.Co można dodać zamiast sosu sojowego?
Sól, pieprz i przyprawy
Może pieprz ziołowy?
Piękne i proste danie ;D a będą tu pasować orzechy nerkowca ??
Pewnie