Kilka dni temu rzuciłam: hmm, może zrobię bezmleczne tiramisu? Zajęłam się jednak masą innych czynności i bajeczny deser umknął mojej uwadze. Okazało się, że mama naprawdę czekała na porcję takowego, a skoro miała przed sobą ciężki dzień, zreflektowałam się i postanowiłam sprawić jej przyjemność. Zamiast małych porcji przygotowałam dostojny torcik zwieńczony masą malutkich, kremowych rozetek. I był to ten dzień, kiedy degustatorka rozpłynęła się z rozkoszy, a autorka nieskromnie przyznała jej rację. Gorąco polecamy!
średnica 20 cm
składniki
biszkopty
• 3 jajka
• 90 g ksylitolu
• 80 g mąki ziemniaczanej
• 1/4 łyżeczki sody lub ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
masa
• 2 puszki mleka kokosowego
• 50 g ksylitolu
• 5 kopiatych łyżek kakao
• filiżanka mocnej kawy do nasączenia
• 3 łyżki amaretto
wykonanie
Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo ksylitol, a następnie po jednym żółtku.
Mąkę wraz z proszkiem przesiej na masę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Możesz upiec jeden biszkopt lub (tak jak ja) podzielić masę na 4 części i każdą upiec osobno na idealnie równy blat.
Piecz ok 12 minut w temp. 190 stopni C.*
W tym czasie otwórz puszki mleka i wydobądź tylko zwartą, białą część. 3/4 umieść w misce i wraz z ksylitolem zmiksuj jak kremówkę. Odstaw do lodówki gdzie ponownie zgęstnieje.
Przygotuj paterę lub talerz i ułóż pierwszy, wystudzony blat. Nasącz obficie kawą z dodatkiem amaretto, pokryj masą i posyp równomiernie kakao. W ten sam sposób przełóż pozostałe biszkopty. Boki pokryj cienką warstwą masy.
Na wierzchu ciasta wyciśnij rozetki z pozostałego mleka kokosowego (musi być bardzo gęste). Całość posyp kakao i schłódź w lodówce minimum 24 h.
Smacznego!
*upieczenie jednego, grubego biszkoptu w blaszce 20 cm zajmie około 20 minut.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Jak go zobaczylam,to wiedziałam że muszę go zrobić. Jutro mam gości i właśnie nadeszła chwila próby. Mam nadzieję, że nie wyjdzie smaczny torcik.
Musi!
Torcik pyszny chociaż nie obeszło się bez niespodzianek. Najpierw biszkopt spektakularnie opadł( pieklam z cukrem i dodatkiem 2 lyzek mielonych migdałów bo mi nie starczylo mąki ziemniaczanej).Podzielilam więc go na 2 blaty( pieklam go na raz). Ale tak jak mowie: w smaku jest bardzo dobry.
i to jest odpowiedz na moje poszukiwania! urodzinowy tort dla mojego bezglutenowego Synka i bezmlecznego Meza – ja tez bezglutenowa.
moje chlopaki maja urodziny w ten sam dzien wiec to bedzie tort idealny! dziekuje!
Co mozna dodac zamiast amaretto.
Inny likier, może być też dobry rum.
Zrobiłam
Małe modyfikacje zostały wprowadzone. Dwie większe warstwy, mniej ksylitolu. Syn robił dekoracje zewnętrze: jabłko suszone, amrantus popping, wiórki z kokosa. Pięknie i pyszne ciasto. Bardzo dziękujemy.
Mam bezglutenowa make wraz z ksylitolem, wiec czy moge ominac ksylitol? I jakie proporcje? Czy kokosowe mleko moge zastapic mlekiem kozim?
Dziekuje z gory za odpowiedz
Weroniko, czy mogę zastąpić białka aquafabą? córka jest uczulona na białko jaja kurzego ( żółtka może jeść) . jeśli tak to ile aquafaby mam użyć?
Czym mogłabym zastąpić alkohol?