Jakiś czas temu, późnym wieczorem zajrzałam do sklepu po kilka półproduktów. Rano wybierałam się na ważne spotkanie i z racji wczesnej pobudki i długiej drogi, nie miałam ochoty w środku nocy szykować prowiantu od podstaw. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy zobaczyłam, że z garstki zakupów uzbierała się bardzo okrągła suma. Obiecałam sobie, że więcej nie kupię gotowej bezglutenowej tortilli i za punkt honoru postawiłam sobie domowe placki, które w niczym, ale to w niczym nie będą ustępowały tym sklepowym, a ich wykonanie będzie o wiele bardziej ekonomiczne. Oto są. Przygotowałam je już kilka tygodni temu. Byliśmy zachwyceni jednak wałkowanie było tytaniczną pracą. Ciasto nie jest kruche, ale bardzo elastyczne, dlatego trzeba dużo siły żeby przerobić je na cieniutkie placki. Dzisiaj wpadłam jednak na pomysł posłużenia się Thermomixem, który część pracy wykonał za mnie. Ciasto wałkuje się o niebo lepiej, a od samego patrzenia na podpieczone tortille, robi mi się ciepło na sercu. Wspaniale się rolują i jeszcze lepiej smakują.
20 sztuk (w zależności od wielkości)
składniki
wykonanie
Mąkę przesiej i wymieszaj z solą. Wlej wrzącą wodę i wyrób ciasto. Uwaga, najłatwiej skorzystać z pomocy robota kuchennego. Ja wsparłam się Thermomixem, który poradził sobie z ciastem doskonale. Możesz też skorzystać ze zwykłego miksera lub wyrobić ciasto ręcznie, jednak takie jest cięższe w obróbce i cały proces zajmuje więcej czasu.
Z (bardzo) elastycznego ciasta odrywaj po kawałku i wałkuj cienkie placki. Jeżeli nie jest to konieczne, nie podsypuj mąki. Podpiekaj na rozgrzanej, suchej patelni. Po obróceniu na drugą stronę placek powinien napełnić się powietrzem i stworzyć balonik, który później opadnie.
Tortille przechowuj owinięte ściereczką.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Dzięki za przepis. Na pewno skorzystam gdyż ceny gotowych tortilli bg przyprawiają o zawrót głowy… Często używasz TM? 😉
Codziennie
Do mielenia mąki i blendowania przede wszystkim.
Kupuję!!!!! tak jak chleb doskonały – może nawet dziś zrobię????
na jakich obrotach ustawiłaś TH???
Na maksa
Trochę może zatańczyć po blacie, ale nic mu się nie stanie 
Witam mam pytanie… próbuje zrobić to ciasto ale wychodzi ciągle klejące mam termomix i wszystko robię według przepisu pomocy
Witam! Czy można użyć np. mąki gryczanej,ryżowej lub kukurydzianej zamiast owsianej ?:)
Jaką inną mąką najlepiej jest zamienić mąkę owsianą? [prócz kukurydzianej, bo jej nie uznaję]
Ja również mam pytanie odnośnie mąki owsianej – niestety nie trawię najlepiej owsa
Gryczana się nada? W sumie wyjdzie ciasto jak na pierogi tylko podpiekane na patelni 
Niestety nie mogę zagwarantować tego samego efektu, gdyż mąka owsiana nadaje tę elastyczność i tortille świetnie się napowietrzają. W takim wypadku dodałabym 3 łyżki siemienia mielonego. Należy zalać je gorącą wodą, odstawić do napęcznienia i zblendować. Jeżeli dodamy kleik, potrzebne będzie też więcej mąki (lub mniej wody)
Nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzięczna za ten przepis
dopiero zaczynam moją BG przygodę i z pieczywem mam duży problem bo mi nie smakuje, a dzięki tym tortillą zjadłam dziś pierwsze normalne śniadanie
bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Twój blog jest świetny i bardzo się cieszę, że tu trafiłam 
Na zdrowie!
Jak długo mozna przechowywac gotowe tortille? Zastanawiam sie czy nie zrobic ich sobie na czekajacy mnie tygodniowy wyjazd.
Ja robię je rano i przechowuję do wieczora. Nie ukrywam, że najlepsze są świeże. Myślę, że później mogłyby się sprawdzić odgrzane w jakiś sposób.
Zazwyczaj robię tortille z maki razowej ale twój przepis mnie zaciekawił i koniecznie muszę go przetestować. Mąż jest fanem kebabów, więc staram się przyrządzać mu w domu zdrowszą alternatywę w postaci wrapów z domowej tortilli. Stąd każdy przepis na tortillę jest u mnie mile widziany
Hm, te tortille u Ciebie muszą być bardzo malutkie – mi wyszło 6 sztuk o średnicy ok.18cm… I cieniej nie potrafiłam ich rozwałkować:( masz jakiś patent na to wałkowanie? Pozdrawiam!
U mnie też placki mają około 18 cm, minimalnie mniej. Przyznam, że kiedy robiłam je pierwszy raz, ręce bolały mnie jeszcze kolejnego dnia
Ale właśnie wyrobienie ciasta w dobrym robocie sprawia, że jest łatwiejsze w obróbce. Wałkowałam bardzo cienko, ale też używając przy tym nieco siły 
Jaki prosty przepis! To coś dla mnie. Sama mimo podobnego problemu z nietolerancją glutenu nie próbowałam jeszcze zrobić tortilli – wypróbuję i dam znać jak wyszły 😀 czy są sycące?
To już zależy od wkładki
Kochane dziewczyny.kiedyś podpatrzyłam sposób na rozwalkowanie cieniutkich placków. Wałkuje się je między kawałkami folii ale takiej nieco grubszej (jak okładki na duże ćwiczenia )wychodzą super cienkie. Porcję ciasta wkładam między 2 arkusze ,rozgniatamy płaskim talerzem i delikatnie wałkujemy obracając folie aby wyszło ładnie okrągłe. Ostrożnie zdejmujemy wierzchnią folię i niosąc na drugim zdejmujemy na gorącą patelnie.
Znakomity przepis i genialny pomysł na rozwałkowanie między sztywnymi koszulkami do segregatora
Wyszły mi bez problemu cieniutkie i duże. Pozdrawiam!
A czy mąkę owsianą można dostać gotową? Czy może płatki owsiane zmiksować w TM?
I to i to
Czasami kupuję, a częściej mielę płatki.
Czy możesz dokładniej opisać procedurę dla Thermomixa? Właśnie zrobiłem tak jak myślałem że trzeba (wsypałem mąki, sól i zalałem wrzątkiem) i przez 1,5h próbowałem oczyścić Thermomixa z kluchy jaka mi się zrobiła
Przykleiło się nawet do deski tupperware do której nic nie przywiera 😉
Przyznam, że początkowo wyrobiłam krótko mikserem bo dopiero po chwili wpadłam na pomysł wrzucenia do TM. I ciasto do niczego się nie przykleiło. Co więcej, zupełnie nie musiałam podsypywać mąką podczas wałkowania. Ciasto powinno być kluchą, ale nie klejącą
Nie mam pojęcia czemu stało się tak jak się stało i nie zazdroszczę czyszczenia. Na chwilę obecną mogę polecić wstępne wyrobienie mikserem.
Weroniko, proszę powiedz czy w Thermomixie używałaś funkcji interwał?
Pozdrawiam:)
Rozumiem, że chodzi o program wyrabiania ciasta? Trochę wstyd się przyznać, ale nie pamiętam kompletnie. Ale to dobry pomysł żeby go włączyć
W drugim podejściu sukces
Tym razem dałem mniej mąki ziemniaczanej (75g) i wyrabiałem ciasto w zwykłym robocie (hakiem) powoli dolewając wrzątek. Wyszło idealnie. Dzięki za przepis 
Wow! Tortille wyszły przepyszne, z dużą ilością warzyw są obłędnie dobre. Śledzę twojego bloga już od dłuższego czasu i zainspirowałaś mnie do stworzenia własnego! Zapraszam na napadyglodu.blogspot.com Pozdrawiam serdecznie.
zrobiłam, niestety klapa !!! ale zamiast maki owsianej dodałam gryczana z kukurydziana, cisto kleiło się do rak i do blatu bez końca, podsypałam tone maki
a ciasto ciagle sie kleilo i rozrywalo, chyba jednak owsiana nie zastąpiona, spróbuje ponownie 😉
Kurczę będę musiała spróbować!
Najlepsze na świecie tortille bg – pierwszy raz jadłam takie pyszne! Niestety blender chyba wydał swe ostatnie tchnienie (wyrabianie tej kluchy to masakra…), ale radość ze zjedzenia tortilli była nie do opisania
(mąż przyznał, że smakuje jak ‚normalna’ – więc jest się z czego cieszyć 😉 ). DzękuZjedliśmy!
Weroniko, ja też potwierdzam — tortille wg Twojego przepisu są doskonałe
Ku mojemu zaskoczeniu ciasto świetnie współpracowało (mimo że zdecydowałam się na ręczne wyrabianie, błyskawicznie uzyskałam elastyczność). Rozwałkowałam między arkuszami papieru do pieczenia, a na patelni ładnie napęczniały. Ogromne dzięki za ten przepis ☺
Wow! Tortille naprawdę doskonałe 💫
Czy mąkę owsianą uzyskam mieląc płatki owsiane?
Mi wyszło ciasto naleśnikowe 😂
Witam
Jestem początkująca w temacie diety BG. Dziękuję, że są osoby takie jak Ty, jest to nieocenioną pomocą dla początkujących.
Mam pytanie czy takie tortille można zamrozić tak jak większość pieczywa BG?
Dziękuję i pozdrawiam:)
Hej zrobilam wg przepisu I placki nie pecznieja na patelni. Ciasto wyrobilam recznie, dobrze sie walkowalo. Dalam troszke mniej wody bo inaczej bylaby papa czy to moze byc powod??
Niestety przepis jest beznadziejny, zwazylam wszystko w thermomixie, przecież to są złe proporcje!! Totalnie mokre, konsystencja gęstej śmietany!! Dziewczyno!!
Wyszły super, cała rodzina się zajadała 👍
co to znaczy 1 i 1/2 szklanki wody? ile to ml ?
Czy mogę mąkę ziemniaczaną zastąpić tapioka i w jakiej proporcji?
Hej, dziś mój debiut w kwestii tortilli i… sukces powiedziałabym – połowiczny 😉 Smakowo i pod względem elastyczności – bomba! Kupne tortille bg, kruszące się jeszcze przed wyjęciem z opakowania, w ogóle się nie umywają. Do tego ciasto mega proste w przygotowaniu i obróbce. Ale wyszły jakby niedopieczone… W czym może tkwić błąd? Może powinnam je piec dłużej, za to na mniej rozgrzanej patelni? Czy to normalne, że kurczą mi się na patelni (finalnie średnica jest mniejsza o jakieś 1,5 – 2 cm, niż po rozwałkowaniu)?